Icon Microsoft Hover

Azure, het cloudplatform van Microsoft

We doen steeds meer in de cloud. Soms niet eens bewust. Dropbox, Google Drive en iCloud zijn intussen gemeengoed. En als je een smartphone hebt, is de kans groot dat je foto’s ergens anders op een dataserver worden bewaard. En daarmee heb je meteen antwoord op de vraag wat we verstaan onder een cloud: een netwerk waarop je overal kunt inloggen om te kunnen beschikken over software, data en opslag. De cloud van Microsoft heet Azure en bestaat sinds 2010.

Azure in het kort

Azure is het publieke cloudplatform van Microsoft. Door een abonnement af te sluiten, kan je gebruik maken van allerlei diensten die op dit platform worden aangeboden. Je kan je data en server verplaatsen naar de datacenters van Microsoft, zodat je zelf niet meer bezig hoeft te zijn met het onderhoud, de beveiliging en het beheer van een server. Welke diensten je afneemt, is afhankelijk van je behoefte en bepalend voor de maandelijkse abonnementskosten. Azure is geschikt is voor elk systeem en alle mogelijke software. Dus ook als je geen gebruik maakt van MS Windows als besturingssysteem, kan je met Azure werken.

Diensten via Azure

De lijst met diensten die via Azure beschikbaar zijn, groeit met een regelmaat van zes weken, de ontwikkelcyclus van Azure. Als je de diensten categoriseert, kom je op opslag, databases, netwerken, beheer, ontwikkeling, integratie, geautomatiseerde intelligentie en machine learning. De mogelijkheden met deze diensten zijn onbeperkt en het gaat er dus om een pakket samen te stellen dat precies aansluit bij de huidige en toekomstige behoefte van je organisatie.

Azure als back up

De meeste ondernemers maken kennis met de cloud doordat ze gebruik maken van externe opslag. Dat kan al heel eenvoudig met diensten als Google Drive of Dropbox. Veiligheid is vaak een issue bij de meeste aanbieders van (gratis) opslagcapaciteit. Ook Azure kan je inrichten als extra opslagruimte of als back up voor je complete systeem. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld Office 365 en Teams is dat aantrekkelijk, aangezien deze applicatie geen back-up faciliteit heeft. Je kan nog een stap verder gaan en Azure gebruiken als disaster recovery. Als je eigen server dan crasht, kan je eenvoudig opstarten en verder werken in de cloud. Hoeveel back-ups je maakt, kan je zelf kiezen. Natuurlijk kost alles wat extra is, ook extra geld.

Regio’s

Microsoft heeft over de hele wereld datacenters gebouwd om de diensten zo dichtbij mogelijk aan te kunnen bieden en data zo lokaal mogelijk op te slaan. Op die manier kunnen klanten voldoen aan de verschillende eisen op het gebied van beschikbaarheid, wetgeving en compliance. Azure is in 140 landen beschikbaar. Microsoft werkt met regio’s, waarin een aantal datacenters is gegroepeerd. Voor Nederland geldt dat we deel uitmaken van de geografische regio West-Europa, met datacenters in Amsterdam en Middenmeer (NH). Als je liever zelf wilt kiezen waar je data wordt opgeslagen, kan dat door simpelweg de datacenters van je voorkeur aan te vinken.

Overstappen op Azure?

Als je wilt, kun je vandaag nog overstappen op Microsoft Azure. Je kan zelfs een gratis account aanmaken en er meteen mee aan het werk gaan. In de praktijk zien we dat organisaties voor een natuurlijk moment kiezen om de overstap te maken:

  • De hardware binnen het bedrijf is verouderd en aan vervanging toe. Het gaat dan om de server of de PC’s die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Op dat moment is het logisch om opslag en werken in Azure als een serieus alternatief te zien voor het investeren in nieuwe apparatuur.
  • Scale out is een aantrekkelijke manier om geleidelijk in de cloud te gaan werken. Om je capaciteit uit te breiden, investeer je niet meer in hardware, maar in de cloud. Op die manier werk je dus hybride en kan je, als dat bevalt, steeds verder migreren richting de cloud. Bevalt het niet, dan kan je eenvoudig terug.
  • Eigen hardware en software moet je beheren. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat het veilig is en up-to-date blijft. Als er geen kennis of capaciteit is om dat beheer uit te voeren, dan kan de cloud een veilige omgeving bieden waar het beheer zo goed als vanzelf wordt uitgevoerd.

Vindicta verdien je terug

Op de website van Microsoft kun je gratis een account aanmaken voor Azure en een aantal diensten een jaar lang gratis gebruiken. Toch is het verstandig om, voor je ook maar iets aanvinkt, eerst een doordacht plan te maken en daar kunnen wij je bij helpen. Als je namelijk van tevoren niet precies weet wat je doet en verkeerde keuzes maakt, is dat achteraf best lastig te herstellen en kan je dat ook veel geld kosten of je data in een onveilige situatie brengen. Als gecertificeerde Azure consultants weten we precies hoe het pakket in elkaar zit en kunnen we je alles vertellen over de mogelijkheden en kosten. Ook krijg je via Vindicta korting, waardoor we durven te stellen dat je zonder ons altijd duurder uit bent!

Azure gratis proberen

Als je twijfelt of Azure iets voor je is, kun je gratis proefdraaien. Maandenlang kun je gebruik maken van verschillende services zonder dat je daar maar iets voor betaalt. Microsoft is zo overtuigd van Azure, dat ze dit voor iedereen mogelijk maakt. Als Vindicta kunnen wij je dan helpen om die proefperiode goed in te richten, zodat je er optimaal gebruik van maakt en precies weet wat Azure voor je organisatie kan betekenen. Ook kun je na zo’n proefperiode een reële begroting maken van de gebruikskosten van Azure als je overgaat. Zonder die ervaringscijfers is dat lastig in te schatten.

Bel ons   Mail ons