Thorizon-Ambassadeur van Vindicta

Door Marise Goedhart op 29 april 2024

WP Thorizon

In de 9e editie van de serie ‘Ambassadeur van Vindicta’ zijn we in gesprek met Margriet Hooghiemstra van Thorizon. Zij is Chief of Staff en is bij Thorizon verantwoordelijk voor een groot aantal zaken dat niet direct met de ontwikkeling van de technologie te maken heeft. Dit gaat om activiteiten om het bedrijf te bouwen en soepel te laten draaien, zoals  IT, HR, marketing, legal, fund raising en office management. Een mooie gevarieerde functie dus.

Wat doet thorizon?

Thorizon ontwikkelt een nieuwe generatie kernenergie die radioactief afval als brandstof gebruikt. De basis van de technologie wordt gevormd door gesmolten zout dat onder lage druk in de reactor circuleert. Dat maakt de centrale naast duurzamer en goedkoper ook bijzonder veilig. Een zogeheten ‘melt down’ of het weglekken van radioactief materiaal is onmogelijk.

waarom is het nog niet alom bekend wat thorizon doet?

Thorizon ontwikkelt op dit moment de centrale. Dat betekent dat de fundamentele technologie is bewezen en werkt, maar wordt doorontwikkeld om op commerciële schaal gebouwd te kunnen worden. Dit gebeurt op dit moment in zowel Nederland als Frankrijk. Van oorsprong is Thorizon een Nederlands bedrijf, als spin-off van NRG in Petten. Het kantoor in Lyon is begin dit jaar geopend, omdat Frankrijk een land is met veel kennis en ervaring in de nucleaire sector. “Zo combineren we de nucleaire kennis uit Frankrijk met de industriële kennis van Nederland om een dergelijke reactor te bouwen en vervolgens te draaien.” Thorizon werkt hierin nauw samen met verschillende partners in de sector.

rol van ict voor thorizon 

Specifiek in de nucleaire sector is security van groot belang. Natuurlijk werkt iedereen op laptops en wordt er net als in veel andere bedrijven veel in de cloud gewerkt. Maar de veiligheid daarvan en ook de precieze locatie van opslag van data zijn zeer belangrijk. Er bestaan namelijk wettelijke vereisten waar de ICT-omgeving van Thorizon aan moet voldoen.  

waarom vindicta? 

“Met Vindicta hebben we een ICT-partner die met en voor ons meedenkt over hoe we onze ICT het beste kunnen opzetten, beveiligen en onderhouden. Op die manier weten we zeker dat we voldoen aan wettelijke vereisten voor de nucleaire sector en dat onze bedrijfsgevoelige informatie goed wordt beschermd. Dit vormt een solide basis voor onze verdere groei en uitbreiding van activiteiten.”

hoe kijk je naar de toekomst?

In de komende jaren schaalt Thorizon verder op, zowel intern als in het werken met partners. Dat vergt op allerlei gebieden aandacht en ICT is er daar zeker eentje van. “De samenwerking met Vindicta is hierin voor ons dan ook van belang. We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet.”