Met Microsoft Azure zorgeloos in de cloud

Door Marise Goedhart op 4 april 2019
AzureWerken en data opslaan in de cloud begint gemeengoed te worden. Microsoft biedt met MS Azure een cloudservice waar je als bedrijf met je complete ICT naar toe kan migreren. Dus waarom zou u als ondernemer dat niet doen? Die vraag is eenvoudiger dan het antwoord. Maar uiteindelijk is er een passende cloudoplossing voor iedereen.

wanneer kies je voor ms azure?

Natuurlijk kunt u vandaag besluiten over te stappen naar een cloudoplossing van Microsoft Azure. Toch merken we dat er vaak een bepaalde aanleiding is dat bedrijven de stap zetten:

  • De hardware binnen het bedrijf is verouderd of valt binnenkort buiten garantie. Het gaat dan om de server of de PC’s die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Op dat moment is het logisch om opslag en werken in MS Azure als een serieus alternatief te zien voor het investeren in nieuwe apparatuur.
  • Een mogelijkheid die nog weinig wordt benut, maar voor veel bedrijven wel interessant is, is scale out. Hiermee bedoelen we dat je voor het uitbreiden van je capaciteit niet investeert in meer hardware, maar in de cloud aanvult wat je extra nodig hebt. Op die manier werk je dus hybride en kan je, als dat bevalt, steeds verder migreren naar de cloud.
  • De cloud als oplossing voor problemen met beheer. Eigen infrastructuur moet je beheren. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat het veilig is en up-to-date blijft. Als er geen kennis of capaciteit is om dat beheer uit te voeren, dan kan de cloud een veilige omgeving bieden waar het beheer zo goed als vanzelf wordt uitgevoerd.

MS Azure als back-up

De meeste ondernemers maken kennis met de cloud doordat ze gebruik maken van externe opslag. Dat kan al heel eenvoudig met diensten als Google Drive of Dropbox. Ook MS Azure kan je inrichten als extra opslagruimte of als back-up voor je complete systeem.
Je kan een stap verder gaan en MS Azure gebruiken als disaster recovery. Aanleiding hiervoor zijn bijvoorbeeld hogere eisen die gesteld worden vanuit de ISO-certificering. Als je eigen server dan crasht, kan je eenvoudig opstarten en verder werken in de cloud. Hoeveel back-ups je maakt, kan je zelf kiezen. Het bezwaar dat je zelf wilt kiezen waar je data wordt opgeslagen, veegt MS Azure meteen van tafel door overal ter wereld datacenters aan te bieden. En je mag zelf kiezen waar je gebruik van wilt maken. Gewoon een kwestie van aanvinken.

vindicta verdient zich terug

U kunt op de website van Microsoft gratis een account aanmaken voor MS Azure. Sterker nog; u kunt van een aantal diensten 12 maanden gratis gebruik maken. Toch is het verstandig, voor u ook maar iets aanvinkt, eerst een doordacht plan te maken en daar kunnen wij u bij helpen. Als u namelijk van tevoren niet precies weet wat u doet en verkeerde keuzes maakt, is dat achteraf heel lastig te herstellen en kan u dat ook veel geld kosten of uw data in een onveilige situatie brengen. Als gecertificeerde MS Azure consultants weten we precies hoe het pakket in elkaar zit en kunnen we u voorlichten over de mogelijkheden en kosten.

ms azure gratis proberen

Microsoft is zo overtuigd van haar eigen product, dat ze dit het eerste jaar gedeeltelijk gratis voor iedereen beschikbaar stellen. Als Vindicta kunnen wij u helpen bij het inrichten van een testomgeving, zodat u precies weet wat MS Azure voor uw bedrijf kan betekenen. Daarnaast is op grond van die proefperiode een goede inschatting te maken van het verbruik en de kosten van MS Azure als u overgaat. Iets wat zonder ervaringscijfers moeilijk valt te begroten.

ms azure zonder windows

We krijgen regelmatig de vraag of MS Azure ook geschikt is voor Linux-gebaseerde systemen of wanneer er sprake is als er software wordt gebruikt die niet van Microsoft is. Het antwoord is dat MS Azure geschikt is voor elk systeem en alle mogelijke software. Als u gebruik maakt van Office365, ook een online applicatie van Microsoft, kunt u uw voordeel doen met MS Azure. Of het voor u daadwerkelijk interessant is, kunnen we u vertellen tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Ik kom graag een keer bij u langs.

Koen Los – Senior ICT Consultant