Vindicta ICT-woordenboek

Door Marise Goedhart op 15 juni 2022

wat is hosting?

Hosting kennen we allemaal wel qua term. Of op zijn minst heb je er wel van gehoord. De meeste mensen herleiden het vooral naar het hosten van je website. Maar dat is het niet alleen. Je kunt ook je hele bedrijfsvoering hosten op een server ergens in de cloud. O ja, nog zo’n vaag woord, cloud, waar iedereen een soort van beeld bij heeft. Daarom leggen we cloud een keer in een afzonderlijk blogpost uit.

Nu eerst hosting. Het woord ‘hosting’ is afgeleid van het Engelse ‘host’, wat ‘gastheer’ betekent. Met ‘hosting’ gaat het dus om het ‘huisvesten’ van jouw data (bestaande uit gegevens en eventueel applicaties of websites). Een hosting provider is daarmee eigenlijk de gastheer voor websites en/of dataopslag! Hosting is essentieel om als bedrijf of particulier online actief te zijn.

welke soorten hosting zijn er?

Hierboven hebben we het al over het hosten van websites of data of applicaties. Levert dat verschillende soorten hosting op? Strikt genomen niet echt, want technisch gezien is het servercapaciteit die beschikbaar wordt gesteld. Maar in het echte leven komen we wel allemaal verschillende benamingen voor de soorten hosting tegen. Hierbij gaat het meer om het gebruik van de hosting. Niet onbegrijpelijk overigens, want de manier waarop je er gebruik van maakt, bepaalt wel de eisen die je eraan wilt (of moet) stellen.

We sommen ze even voor je op:

  • Webhosting: gericht op het beschikbaar stellen van ruimte voor een website.
  • Applicatiehosting: gericht op het beschikbaar stellen van ruimte om software of applicaties te draaien.
  • Server hosting: dit is gewoon waar het om gaat. Namelijk heb beschikbaar stellen van een server en daarmee ruimte.
  • Shared hosting: een vorm van hosting, waarbij je een server deelt met anderen.

waar moet ik op letten bij het kiezen van een hosting provider?

Als hosting eigenlijk niet meer of minder is dan het beschikbaar stellen van online serverruimte, maakt het dan nog iets uit welke hosting provider je kiest? Ja, dat maakt verschil. Je hosting provider, ofwel je gastheer, kan het je in meer of mindere mate naar je zin maken. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Snelheid: hoe snel is de verbinding met de server? In de meeste gevallen levert dit overigens geen probleem op.
  • Beschikbaarheid: welke beschikbaarheidsgaranties geeft de hosting provider? Heeft hij de beschikking over een noodstroomvoorziening of alternatieve locaties die het overnemen als een andere locaties niet bereikbaar is?
  • Beveiliging: welke maatregelen heeft de hosting provider geregeld voor beveiliging van zijn datacenter en jouw ruimte op de server? De beveiliging van je data is daarmee nog niet geregeld. Daarvoor heb je partijen zoals Vindicta nodig.
  • Continuïteit: hoe bedrijfszeker is je hosting provider? Bij faillissement van de provider gaat letterlijk en figuurlijk de stekker eruit. Dan heb je echt een groot probleem. De kans zal relatief klein zijn dat dit gebeurt, maar de impact is heel hoog. Daarmee toch de moeite van het checken waard.

wat moet ik zelf regelen rondom hosting?

Helaas ben je er nog niet als je een hosting provider geregeld hebt. Je hebt namelijk de ruimte op de server alleen nog maar geregeld. Wat je ermee doet en dát je dat ook doet moet allemaal nog ingericht. Daarom zien we ook vaak dat dit in één keer geregeld wordt met de partij die je helpt met de kantoorautomatisering als geheel. Desondanks is er qua beveiliging een belangrijk verschil te noemen. Je hosting provider zorgt voor de fysieke beveiliging en online beveiliging van je server(ruimte). Alles wat je op die server zet (data, software etc.), moet je zelf beveiligen. Jij bepaalt wie erbij mag en wie niet. Of wie bij welke delen mag en wie niet. Ons advies is daar echt een specialist bij te halen. Zeker wanneer je bedrijf uit meer dan 10 medewerkers bestaat.

kop koffie?

Heb je vragen of wil je gewoon eens een gesprek over jouw vraagstukken omtrent ICT? De koffie staat altijd klaar in Amersfoort! Dan zijn wij jouw gastheer. Niet alleen op ICT-gebied. ?
Neem gerust contact met ons. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 085-2733980 of stuur een mail naar info@vindicta.nl. We ontmoeten je graag!