Windows 7 en Server 2008 gaan eruit. Wat nu?

Door Marise Goedhart op 20 juni 2019
Plaatje EOL Vindicta

Op dinsdag 14 januari 2020 stopt Windows met de ondersteuning van Windows 7, Server 2008 en Small Business Server 2011. Nu hoeft u die datum niet rood omcirkeld in uw agenda te zetten, want als u dan nog maatregelen wilt nemen, bent u te laat. Als u machines heeft die op deze versies van Windows draaien, is het de hoogste tijd aan de slag te gaan. Dat geldt overigens ook voor Small Business Server 2012, die onder de ‘motorkap’ een Server 2008-machine is. Voor PC’s met Windows 7 ligt een update naar Windows 10 voor de hand. Voor Server 2008 zijn er meer mogelijkheden, zoals Server 2016 en Server 2019. De vraag is of dat wel de slimste oplossing is.

wat is wijsheid?

Als u twijfelt of u gebruik maakt van deze softwareversies, kunt u ons altijd even bellen. Samen met u kunnen we een commando invoeren, waarna u zeker weet met welke versie van Windows u te maken heeft. Heeft u enkele PC’s met Windows 7, dan is er niet zoveel aan de hand. U koopt evenzoveel licenties voor Windows 10 en voert een update uit. Wat we vaak zien is dat Windows in een pakket met de hardware is aangeschaft. Je kreeg het als het ware gratis erbij. Zo’n nieuwe licentie kost ineens geld en dat kan een moment zijn om kritisch na te denken over wat u precies nodig heeft.

in de cloud, uit de zorgen?

Als we de meest voorkomende functionaliteiten van configuraties op een rijtje zetten, dan hebben we het over dataopslag, dataverwerking, mail, print en SharePoint. Bij Server 2008 zijn dat aparte applicaties. Bij Small Business Server zijn ze volledig geïntegreerd. Tegenwoordig kan je deze functionaliteiten ook als clouddienst afnemen en is het dus niet nodig de software aan te schaffen. In plaats van te denken in servers kan je ook in services denken. Dat heeft een aantal voordelen:

  • De software is altijd up-to-date en daardoor ook veilig in gebruik
  • Geen onverwachte kosten, maar een vast bedrag per maand
  • Geen grote uitgaven voor een server of softwarepakket
  • Flexibel in gebruik, aantal en omvang
  • Maandelijks aan te passen en opzegbaar

Nu kunnen we ons voorstellen dat u niet zomaar de stap waagt naar de cloud. Dat is ook niet verstandig. Het is wel slim om het serieus te overwegen. We zetten alles graag voor u op een rijtje door te inventariseren wat u nu heeft en gebruikt en welke mogelijkheden u heeft om dat voor de toekomst in te richten.

is niets doen een optie?

Natuurlijk kunt u wachten tot 14 januari 2020 en kijken wat er gebeurt. Het eerste dat u zult merken is dat de servicedesk deze versies niet meer ondersteunt en Microsoft dus ook geen service meer biedt. Doordat er geen maandelijkse updates worden gegeven, wordt de software steeds onveiliger. Hackers zien hun kans bij uitgefaseerde software en kunnen ongestoord hun gang gaan om een lek te ontdekken.

Een ander euvel wat zich gaat voordoen is dat andere software en applicaties niet meer compatible zijn met deze versies van Windows. De nieuwste versie van uw boekhoudpakket werkt dan niet meer op uw systeem.
Niets doen is dus niet de beste optie. Vandaag nog actie ondernemen is dat wel. Wij helpen u daar graag bij. Bel ons voor de mogelijkheden of stuur even een berichtje via de mail.

Koen Los – Senior ICT Consultant