Vindicta ICT-woordenboek

Door Marise Goedhart op 1 april 2022

In deze tweede editie van het ‘ICT-woordenboek’ pakken we een zéér actueel woord aan: ‘Hacken’. Een woord dat iedereen weleens voorbij heeft horen komen. Maar wat is het nou precies?

Hacken is het binnendringen in een computersysteem en het onderzoeken op de zwakke punten, zowel qua hardware als software (bron wikipedia)

wie zijn die hackers?

Het zijn niet altijd de bad guys die hacken. Er zijn namelijk verschillende soorten hackers waarbij hun beweegredenen het meest bepalend zijn. Sommigen doen het om persoonlijk voordeel te halen, waar anderen hacken om je te helpen je computersysteem beter te beveiligen.

De drie belangrijkste zijn:

  • Black hat hackers: dat zijn de echte criminelen die je systeem hacken voor persoonlijk belang. Meestal financieel van aard. Ze zijn technisch zeer handig en weten veel van beveiliging en hoe die te omzeilen. Eenmaal binnen maken ze van de gelegenheid gebruik om te pakken wat ze pakken kunnen. Bijvoorbeeld door geld over te maken, data te stelen, je te chanteren of zich voor te doen als iemand anders en van daaruit te zorgen dat je geld overmaakt naar een bepaalde rekening. Veel creativiteit is hier te zien.
  • White hat hackers: Deze hackers zijn net zo slim en handig als black hat hackers, alleen is hun motief goed van aard. Ze worden ook wel ethische hackers genoemd. Deze hackers zoeken de gaten in jouw organisatie en informatiebeveiliging om je te helpen je tegen hackers te verdedigen. Grote bedrijven hebben deze soms in dienst en andere bedrijven huren ze af en toe in om te testen hoe het zit met de beveiliging.
  • Grey hat hackers: Deze zitten een beetje in het midden om zo maar te zeggen. Hij breekt ongevraagd in (net als een black hat hacker), maar doet hier niets mee of brengt het onder de aandacht van de betreffende organisatie (zoals een white hat hacker).

En dan heb je nog een aantal varianten van hackers zoals de blue hat (beweegreden is wraak), red hat (jaagt op black hat hackers), green hat (beginners zonder slechte intenties) en tot slot de script kiddies (die scripts van andere hackers gebruiken om aandacht te krijgen). Ook deze amateurs (meestal jongeren) hebben geen slechte intenties. Kortom, een hoop verschillen, waarbij je vooral de black hat hacker moet vrezen.

manieren van hacken

Hackers gebruiken allerlei manieren om je computersysteem binnen te komen. Enkele hiervan zijn:

  • Wachtwoord stelen.
  • Jouw gegevens meelezen op een onbeveiligd wifi netwerk.
  • Fishing (of smishing: fishing via sms): iemand doet zich voor als een ander (bijv. een bekende bank) en stuurt je een link. Klik je daarop, dan komen je gegevens bij de hacker terecht.
  • Via netwerken en met veel technische kennis op zoek naar onvoldoende beveiligde poorten om toch bij je gegevens te komen.
  • Via een USB-stick: de hacker heeft daar een programma op geplaatst dat zorgt voor toegang tot de bestanden op die computer.

Er zijn veel meer manieren, maar dit zijn wel de bekendste of meest voorkomende manieren van hacken.

wat merk je ervan?

Dat kan natuurlijk van alles zijn. Onderstaande voorbeelden heb je vast weleens voorbij zien komen.

  • ‘We hebben je laptop vergrendeld. Voor 15.000 euro krijg je alle codes weer terug.’
  • ‘Je hebt 1000 euro gewonnen. Geef ons je bankrekeningnummer en het staat vandaag nog op je rekening.’
  • ‘Pap, ik heb een nieuw mobiel nummer. Kun je me geld overmaken?’

Ons advies: check altijd even bij de (echte) afzender of het klopt. Zo niet, bericht weggooien. Hij of zij is waarschijnlijk gehackt. Ben je zelf gehackt? Wijzig zo snel mogelijk je wachtwoorden en neem contact op met iemand die verstand van zaken heeft.

maak er ‘gehackt’ van

Wat nu te doen om te voorkomen dat je gehackt wordt? Belangrijke vraag, want voorkomen is beter dan genezen. In ieder nemen we graag de risico’s met je door en waar nodig laten we een white hat hacker tests uitvoeren om te zien hoe de zaken geregeld zijn. Ook bij Vindicta zetten we die met regelmaat in om te toetsen of we de systemen goed beveiligd hebben. Gelukkig is dat iedere keer het geval. Op die manier proberen we ‘gehackt’ te maken van de black hat hackers en zorgen we voor een veilige werkomgeving voor onze klanten en ons zelf.

advisering

100% dichtheid kan niemand garanderen. Het is wel goed om je activiteiten goed te screenen, je medewerkers de juiste toelichting te geven en bij jezelf een gevoel te creëren dat je er in ieder geval alles aan hebt gedaan. Een noodplan in deze -voor het geval dat het onverhoopt toch gebeurt- is bijvoorbeeld al fijn. Bij Vindicta staan we voor je klaar op dit gebied en zorgen we er samen voor dat je onderneming goed is beschermd.

meer informatie

We vertellen je er graag meer over. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 085-2733980 of stuur een mail naar info@vindicta.nl. We ontmoeten je graag!