Vindicta ICT-woordenboek

Door Marise Goedhart op 10 maart 2022

Menig ondernemer heeft weinig verstand van ICT en beschouwt ons vakgebied als ‘iets wat gewoon moet werken’. Ook herkenbaar: wanneer het eventjes niet werkt dan levert dit al snel de nodige ergernis en frustraties op. Dat snappen wij bij Vindicta heel goed en we vinden het ook logisch aangezien binnen kantooromgevingen vele medewerkers afhankelijk zijn van ICT.

De vele ICT-termen die ons dagelijks om de oren vliegen maken het er voor de gemiddelde ondernemer ook niet eenvoudiger op. Denk aan Cloud Computing, Azure, Microsoft 365, hybride cloud, systeembeheer etc. Er komen steeds meer termen bij en dus is het voor veel ondernemers een kwestie van door de bomen het bos niet meer zien.

Binnen Vindicta zorgen wij er dagelijks voor dat onze relaties het bos wel weer zien, of zich hier juist niet druk om hoeven te maken. Om dit kracht bij te zetten lijkt het ons leuk ook op onze website duidelijke uitleg te geven. En wel in de vorm van het ‘Vindicta ICT-woordenboek’! In dit item lichten we een ICT-term uit en beschrijven deze in ‘Jip en Janneke taal’. We starten deze maand met een basisterm: systeembeheer! Iedere maand komt er een ICT-term bij en zo vult het ICT-woordenboek zich steeds verder.

systeembeheer

Niet voor niets kiezen we systeembeheer als eerste item. Systeembeheer vormt de basis van de ICT binnen het bedrijf. In de breedste zin van het woord betekent systeembeheer namelijk het opzetten, configureren en onderhouden van alle computer- en netwerkgerelateerde systemen binnen een bedrijf.

Het is voor ons enorm belangrijk het systeembeheer -zowel vooraf als tijdens de dienstverlening- helder in kaart te hebben. Het onderhouden van deze onderdelen is namelijk veel belangrijker en uitgebreider dan de meeste ondernemers vermoeden. Het draait niet enkel om het oplossen van problemen. Sterker nog, het gaat erom ze te voorkomen. Om het systeem van servers, PC’s, netwerkapparatuur, telefonie, printers, wifi etc. goed te laten functioneren en zelfs zo in te richten dat het bestand is tegen bedreiging van buiten (hacks, stroomstoringen etc.) en groei of krimp van het bedrijf.

Ongetwijfeld herkennen ook veel mensen de functie van systeembeheerder. De systeembeheerders zijn ook verantwoordelijk voor het onderhouden van het netwerk binnen het bedrijf. Diegene overziet en onderhoudt de ICT-infrastructuur van een bedrijf. Bij netwerkproblemen of andere technische complicaties is hij degene die handelend optreedt om problemen op te lossen.

Waar het vroeger vooral ging om de spullen die fysiek op locatie aanwezig zijn, is dat tegenwoordig wel anders. Steeds meer onderdelen van het systeem dat beheerd wordt, bevinden zich elders. Bij medewerkers thuis, in de cloud (komt later apart aan bod) of in de infrastructuur van bijvoorbeeld internetproviders. Dat maakt het voor onze klanten niet altijd overzichtelijker om te beheren. Het vraagt vaak specifieke kennis van ieder afzonderlijk onderdeel, die niet iedere ondernemer zelf voor handen heeft. Wij hebben daar dan weer wél verstand van en -gelukkig voor ons- wordt het er soms ook een stuk eenvoudiger van. Vinden we niet erg. ?

Kortom: het systeembeheer omvat het beheer van alle ‘spullen’ die het mogelijk maken om informatie uit te wisselen, te communiceren en online samen te werken. Al dan niet fysiek aanwezig. Daarnaast is het systeembeheer binnen een organisatie essentieel en daarmee vergelijkbaar met een blauwdruk van een organisatie, maar dan op het gebied van hard- en software.

Wees welkom bij vindicta!

Ben jij ook een ondernemer die ‘gewoon’ een goede en begrijpelijke ICT-dienstverlener naast zich wil hebben? Vindicta wil graag die partner zijn voor jou. Gijs Viester en Koen Los vormen de directie van Vindicta BV in Amersfoort en gaan graag het gesprek aan.

Wil je meer informatie: www.vindicta.nl
Uiteraard kun je ook direct contact opnemen. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 085-2733980 of stuur een mail naar info@vindicta.nl. We ontmoeten je graag!